czwartek, 12 września 2013

Top wegańskie źródła białka



Dzisiaj, specjalnie z myślą o powszechnie panującej na świecie opinii, że dieta wykluczająca składniki odzwierzęce nie zawiera dostatecznej ilości białka (mowa tu też o sportowcach).
Moim zdaniem rezygnując z mięsa i nabiału można bez problemu dostarczyć organizmowi te 1,2 g/kg. Co więcej, uważam, że 2 g. w ciągu dnia też nie jest żadnym problemem - rzecz jasna jeśli nie robimy głupot  w stylu 1200 kcal! Nie chcę się tu rozpisywać, bo zostało to już udowodnione, a żywym i bardziej przekonywującym przykładem są wegańscy sportowy (Rea Frey, Patrick Baboumian, Monica Parodi, itd...). Przedstawię więc  źródła białka, z których korzystam komponując swoje posiłki :). Nie są to jedyne produkty bogate w ten składnik - chcę pokazać te mniej znane, nie będę więc pisać o wszystkim znanym tofu, czy quinoi. :)




1. Mąka z pestek dyni
W 100 gramach:
kcal - 509 
białko - 57,9 g
węglowodany - 7,6 g
tłuszcze - 8,5 g

Czyli właściwie odtłuszczone, zmielone pestki. Smak sam w sobie trudno opisać, jest specyficzny, ale w potrawach typu naleśniki, czy gofry nie dominuje. Myślę, że warto więc dodać 1 czy 2 łyżki do tego typu potraw. Ja czasami dodaję też do owsianki, pełni wtedy funkcję "zagęstnika" :)


2. Płatki drożdżowe

W 100 gramach:
kcal - 288 
białko - 48,5 g 
węglowodany - 9,8 g
tłuszcze - 5,8 g

Nazywane także drożdżami nieaktywnymi. Są dobrym źródłem witamin z grupy B. Smak trudno opisać, dla mnie jest trochę serowy, chociaż inni mi mówią, że w ogóle nie smakuje jak ser... W każdym razie - obłędny! Jestem chyba uzależniona i dodaję je do każdego dania makaronowego, taka posypka. Można też używać do wegańskiego mac n' cheese, albo zmieszać z tartymi migdałami i solą i używać jako "parmezanu".

3. Kakao
W 100 gramach:

kcal - 252
białko - 22,5 g 
węglowodany - 13,6 g
tłuszcze - 10 g

Tak, tak. Kakao też ma dużo białka, trzeba tylko uważać żeby kupić to odtłuszczone. Piję solo, dodaje do koktajlów, owsianek, serków, placków... Jestem kakaoholiczką!




4.Konopie łuskane, ziarna

W 100 gramach:
kcal - 590
białko - 33,83 g 
węglowodany - 7,6 g
tłuszcze - 45,1 g

Tutaj trzeba uważać, bo jak widać zawierają więcej tłuszczu. Ale jeśli dobrze skomponujemy nasz posiłek będzie ok! Ja na przykład jem je do owsianki, zamiast orzechów. Są znacznie drobniejsze, ale równie dobre. Można też kupić/zrobić sobie z nich masełko. 



5. Chia - szałwia hiszpańska
W 100 gramach:

kcal - 524

białko - 21,2 g 
węglowodany - 37,5 g
tłuszcze - 31,4 g


Ostatnio nasiona chia stały się bardzo popularne. Zawdzięczają to zapewne dużej ilości omega 3 i 6 i wielu innych składników odżywczych. Niestety są dosyć drogie (za około 200 g. jakieś 20 zł). Dobrze chłoną wodę i tworzą żel, więc po połączeniu ich z ulubionym mleczkiem i np, bananem możemy mieć pyszny pudding.




Większość z tych produktów nie są powszechnie używane i właśnie dlatego chciałam przedstawić. Wiele ludzi zapewne nawet nie wie o ich istnieniu,. Nie dostaniecie ich raczej w delikatesach pod blokiem, ale teraz wszędzie pełno "eko", czy e-sklepów. Nie wywodziłam się zbytnio nad konkretnymi właściwościami, czy wartościami odżywczymi, wujek Google na pewno dopomoże jeśli ktoś będzie się chciał zagłębić. 

14 komentarzy:

  1. O kilku produktach nie wiedziałam, że istnieją :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj chciałabym je mieć w swojej kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam zajawkę na konopie. Jak się trochę wzbogacę to planuję zrobić zamówienie w tempehu na wszystko co legalne z konopi. Strasznie się cieszę, ze powstał taki blog. Weganizm i sport od środka. Jedynym zastrzeżeniem jest tylko jakoś zdjęć jedzenia. Czuć, że potrawy są pyszne, ale zdjęcia tego nie oddają. Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa. Wiem, że zdjęcia nie wyglądają zbytnio "estetycznie" i też cierpię na tym, niestety robię je telefonem, a nie chce z tego powodu rezygnować z prowadzenia bloga :). Być może uda mi się odgrzebać, zdobyć jakiś aparat :)

      Też strasznie lubię wszystko co konopne. Planujesz może kupić mleko w tamtym sklepie? Podobno tam jest, jestem ciekawa jak smakuje. :) Znasz jeszcze jakieś fajne produkty? Ja na razie miałam bardzo dobre masełko, niestety się skończyło. Teraz planuję kupić białko, żeby stosować po treningu, mała odmiana :).

      Usuń
    2. A, no właśnie, telefon. Heh, pewnie, że prowadź dalej :)
      Właśnie ja planuję wszystko kupić, mleko, odżywkę, masełko, ale nie smakowałam, jak kupię to dam znać, teraz miałam akcję ratowania psa i jestem na debecie :) Wiem jeszcze, że olej konopny używany jest w kosmetyce.

      Usuń
    3. O! O oleju konopnym nie słyszałam :). To koniecznie daj znać jak już spróbujesz

      Usuń
  4. Nie miałam pojęcia o mące z dyni wow, fajnie że teraz jest na nią sezon, może nawet uda mi się coś z niej przyrządzić. Z tego co widzę to i nawet cena jest ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jesień to sezon na dynię. Jeśli chodzi o mąkę to robiłam z jej dodatkiem gofry i były bardzo dobre :). A z dynią to polecam placuszki na słodko z cynamonem no i smażoną na oleju kokosowym. Mniaaam :) rozgrzeje w ciepły dzień

      Usuń
    2. dawaj przepis na te placuszki:P
      jeśli masz minutkę to prześlij mi na maila, bo w kuchni ogromniasta dynia na mnie czeka, zrobiłam już pyszny krem z dyni i trzeba coś jeszcze wymyślić:)

      Usuń
    3. No jasnę, porzucę Ci. Jeszcze lubię smażoną jaglaną z dynią, mniam :)

      Usuń
  5. Ostatnio również (zwłaszcza w chłodniejsze dni) spożywam duże ilości kakao - prawie że można się od niego uzależnić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wpis! Polecam też quinoę, ma poro białka i jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń